Voor bedrijven

Hoe doe ik een ID-check en waarom?

ID-Check

Het is altijd spannend als er een nieuwe bijverdiener voor het eerst bij jou aan de slag gaat. Dit geldt óók voor de bijverdiener die misschien wel voor het eerst aan de slag gaat via NOWJOBS. Wanneer hij of zij voor het eerst via ons platform werkt, dient er eenmalig een handmatige ID-check door jou, als opdrachtgever, gedaan te worden. Hoe en waarom je dit precies doet, leggen wij je uit.

Hoe doe ik een ID-check?
Voordat de bijverdiener aan de slag gaat check je of de persoon die voor je staat overeenkomt met het getoonde ID-bewijs of paspoort. Dit controleer je door deze te vergelijken met het geüploade ID- bewijs in de NOWJOBS app.

Komt dit overeen? Helemaal goed! De bijverdiener kan direct bij je aan de slag. Na afloop van de shift bevestig je dat je de identiteit hebt gecontroleerd en dat deze klopt met de bijverdiener die voor je heeft gewerkt. Daarnaast moet je de gewerkte uren bevestigen.

Voorbeeld bijverdiener Robin:

 1. Robin heeft zich volledig geregistreerd via de NOWJOBS app en zijn profiel is volledig gecontroleerd door NOWJOBS.
 2. Robin solliciteert op de openstaande vacature bij jouw bedrijf en jij kiest hem op basis van zijn competenties aansluitend op de job.
 3. Wanneer zowel jij als de bijverdiener het contract digitaal heeft getekend komt Robin bij jou bijverdienen.
 4. Omdat het Robin zijn eerste keer bijverdienen is via NOWJOBS dienen zijn ID-gegevens nog één keer fysiek, door jou als eerste werkgever, gecontroleerd te worden.
 5. Vlak voordat de job begint krijgen zowel Robin als jijzelf een notificatie ter herinnering.
 6. Robin komt aan bij je bedrijf en je vraagt vóórdat hij gaat werken naar zijn identiteitsbewijs én profiel in de app.
 7. Je controleert of Robin overeenkomt met het getoonde ID-bewijs of paspoort en of deze overeenkomt met het geüploade ID-bewijs in de NOWJOBS app.
 8. Na afloop van de job bevestig je de gewerkte uren en bevestig je dat de identiteit van Robin is gecontroleerd en overeenkomt met de gegevens in de app.
 9. Done!
   

Waarom moet ik een ID-check uitvoeren?
NOWJOBS is het digitale platform waarop alles voor jou en de bijverdiener zo gemakkelijk, snel en overzichtelijk mogelijk wordt gemaakt. Het vinden, benaderen, uitbetalen en kiezen van een bijverdiener gaat daarom 100% digitaal via de NOWJOBS app óf via ons webportaal.

Dit geldt ook voor de inschrijving en de validatie van het profiel van de bijverdiener die voor het eerst aan de slag gaat via NOWJOBS. Zo worden ook de identiteitsgegevens van de bijverdiener digitaal gecontroleerd. Om de controle en validatie van de bijverdiener volledig te maken hebben wij jouw hulp nodig.

Natuurlijk controleren wij alle persoonlijke gegevens van de bijverdiener op echtheid. Toch is een fysieke controle van de identiteit van de bijverdiener noodzakelijk. Deze informatie is namelijk gevoelig voor fraude, waardoor het controleren van de ID-kaart of het paspoort vóór de bijverdiener gaat werken wettelijk verplicht is.

De werkgever (NOWJOBS) moet weten of de bijverdiener is wie hij of zij zegt. Daarnaast is het van essentieel belang voor:

 • Het zorgen van een compleet beeld van de bijverdieners.
 • Een goed verloop van de uitbetaling van de bijverdieners.

Deze controle is alleen noodzakelijk bij de eerste shift van een nieuwe bijverdiener van NOWJOBS. Zodra de controle plaats heeft gevonden, hoeft de bijverdiener dit nooit meer te doen en is hij of zij volledig ‘gescreend’. Ook voor andere bedrijven.
 

NOWJOBS doet de digitale check en jij de fysieke controle!

Heb je een vraag die wij nog niet hebben beantwoord? Bekijk dan de veel gestelde vragen of neem contact op met ons Success-Team, zij staan voor je klaar.